Cara DIY Mesin 'Hand Sanitizer' Semi Auto | Giler Deco

Cara DIY Mesin ‘Hand Sanitizer’ Semi Auto

diy hand sanitizer

Pada saat pandemik ini, cecair pensanitasi atau hand sanitizer seakan sudah menjadi benda wajib yang perlu dimiliki oleh setiap orang. Justeru itu, orang ramai dinasihat tidak menghasilkan sendiri cecair pembasmi kuman tanpa merujuk pihak yang berpengetahuan dalam bidang sains.

Langkah itu bagi mengelak kejadian tidak diingini berlaku ketika menghasilkan bahan terbabit. Aspek utama perlu dititikberatkan kerana penggunaan bahan kimia yang boleh mengundang kejadian tidak diingini seperti kebakaran yang boleh membahayakan diri.

Berbeza pula dengan yang dilakukan oleh lelaki ini yang dikenali sebagai Shahril M Shahri, beliau telah berkongsi cara-cara DIYhand sanitizer semi auto menggunakan bekas air freshener.

Tidak perlu dibeli mahal untuk canggih, cukup sekadar bekas penyembur penyegar udara air refreshner terpakai, PVC dan sedikit ilmu pendawaian elektrik.

DIY Hand Sanitizer Semi Automatic

Mari baca perkongsian ini:

Mesin Hand Sanitiser Semi AutoAssalamualaikum. Hand Sanitizer dispencer, kira semi-autolah dari Automatic Air Refreshener lama. Bahan lain, ialah mouse rosak, bateri laptop lama, paip pvc.

Mesin Hand Sanitiser Semi Auto

Cara-cara pembuatan:

diy hand sanitizerMesin Hand Sanitiser Semi Auto

Mesin Hand Sanitiser Semi Auto

Mesin Hand Sanitiser Semi Auto

Mesin Hand Sanitiser Semi AutoMesin Hand Sanitiser Semi Auto

diy hand sanitizer

diy hand sanitizer

Beberapa Tip dan Fakta Mengenai Hand Sanitizer Ini

  • Hand Sanitizer digalakkan hanya ketika tiada air dan kerana sabun dan air boleh membuang spora bakteria, parasit dan juga virus.
  • Hand Sanitizer akan mengeringkan kulit kerana alkohol yang mudah meruap keudara. Pilih yang jenis gel yang mengandungi glycerol,ia mampu melembapkan kulit.
  • Jangan terlalu kerap pakai hand sanitizer kerana ia membunuh bakteria baik dikulit
  • Elakkan hand sanitizer berhapiran dengan punca api terutamanya yang mengandungi alkohol yang tinggi kerana ia mudah terbakar.

Kredit: Shahril M Shariz

Dapatkan tips-tips deko rumah & inspirasi deko trending di saluran Telegram kami
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram