Rumah Kekurangan Bilik. Gadis Ini Asingkan Ruang Bilik Stor & Bilik Tidur Didalam Satu Bilik Sahaja ! | Giler Deco

Rumah Kekurangan Bilik. Gadis Ini Asingkan Ruang Bilik Stor & Bilik Tidur Didalam Satu Bilik Sahaja !

bilik tidur stor

Pernah tak anda menyewa atau membeli rumah yang tiada ruang stor di rumah tersebut. Hal ini berlaku kerana ruang rumah yang sempit buatkan tiada ruang khas untuk bilik stor atau tempat menyimpan barangan di rumah.

Yang menjadi mangsa ialah apabila bilik tidur kita sendiri yang dijadikan tempat untuk bilik stor ataupun tempat kita simpan baju-baju serta barangan permainan anak-anak. Perkara ini berlaku padaSuri Hatimu di mana dia ada berkongsikan tentang bilik tidur utamanya turut dijadikan sebagai bilik stor.

Beliau telah mengambil pendekatan untuk membina satu ruangan khas di dalam bilik tidurnya untuk tempat menyimpan barang. Jom kita sama-sama ikuti perkongsian ini dan min yakin anda semua tidak akan hampa dengan idea ini.

Rumah Kekurangan Bilik. Gadis Ini Asingkan Ruang Bilik Stor & Bilik Tidur Didalam Satu Bilik Sahaja !

Dengan rumah yg ruang agk terhad..bilik tidur cuma ada 3 jee. Bilik utama ruang agk luas, bilik tengah anak perempuan dan bilik ketiga ank lelaki.

Jadik bilik utamalah yg terpaksa jadik bilik stor vs bilik tidur…bila masuk jee bilik tidur rasa x de hati , bosan kemas mcmana sekalipun tetap nampak selekeh nmpk tak teratur

nk buang semua barang2 penting semua brg2 yg ada gunanya…jadik terpaksalah pendam jee perasaan nie…bila kerajaan istiharkan pkpb balik dan masa byk dihabiskan dirumah

aku terus keluarkan semua brg2 dlm bilik…dan mulakan operasi mendeko dan mencantikkan bilik tidur sendiri…

1. Proses bawak keluar sikit-sikit barang dalam bilik pindah ke bilik tengah. Proses ini memerlukan kudrat tenaga yang kuat.

2. Mulakan aktiviti mengecat.

3. Buat penghadang untuk mini stor di dalam bilik.

4. Segala transformasi ini adalah di dalam bajet sekitar RM200 sahaja.

5. Seterusnya, buat rangka dengan guna kayu dan plywood. Lepas dah siap pasang rangka tersebut, anda boleh cat dan tampalkan wallpaper pada rangka tersebut.

6. Hanya 2 hari proses mengecat ,buat stor, pasang vinyl floor dan masukkan semula perabut. Tukar posisi katil dan pasang cadar agar kelihatan lebih kemas.

bilik tidur stor

bilik tidur stor

bilik tidur stor

7. Bahagian hujung katil masih ada ruang untuk solat berjemaah berdua.

bilik tidur stor

8. Okey kat tingkap ni pasang langsir yang sedia ada dekat rumah. Langsir dari ikea RM 14.90 sepasang. Bakul-bakul tersebut dibeli kat kedai eco lantas potong dan ikat dengan cable tie dan jadikan tempat simpan tuala mandi, comforter selimut, kain telekung dan jugak baju untuk dipakai.

bilik tidur stor

Dah siap transformasi ini. Selamat mencuba.

Semoga perkongsian ini dapat memberikan manfaat kepada para pembaca di luar sana.

Kredit : Suri Hatimu

 

Ingin membaca artikel seterusnya?

Baca juga :- Transformasi Rumah Kuarters Daripada “Kapal Pecah” kepada “Luxury Decoration House”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram