DIY Awning Rumah Simple Untuk Bahagian Rumah

0 views
Langgan channel Telegram Giler Deco untuk trend deko terkini & informasi hiasan dalaman yang menarik.
Giler Deco

Rumah moden zaman sekarang ni memang takkan lengkap kalau tiada awning pada bahagian luar rumah. Sebab apa kena ada awning? Ini kerana awning dapat melindungi rumah anda daripada terkena tempias air hujan, pancaran matahari dan juga sebagainya.

Untuk dapatkan awning ni bermacam cara dah. Ada yang beli di online di shopee atau lazada. Ada yang upah orang untuk buatkan dan juga ada yang buat sendiri diy awning rumah.

Seperti video dalam tiktok milik @fazilyahaya0725 ini, beliau berkongsikan bagaimana untuk membuat sebuah diy awning rumah yang simple, mudah dan cantik. Jom kita melihat hasil akhir awning rumah dilakukan ini.

Projek DIY Awning Rumah Yang Simple Untuk Diletakkan Bahagian Rumah

Projek awning rumah yang mudah untuk dilakukan dirumah seorang diri. Bajet pun tidak keras.

Proses Untuk Melakukan Awning Rumah Secara DIY

Sebelum buat pastikan lukis dahulu rupa awning ni. Berapa panjang dan tinggi yang diinginkan.

 DIY Awning Rumah

Dah settle lukis. Jom beralih ke proses mengecat atap zink ni. Atap ni bebas jer nak warna apa.

 DIY Awning Rumah

Tunggu biar cat kering dahulu.

Untuk rangka awning ni. Gunakan C Channel untuk membuat rangka macam gambar dibawah ini.

Rangka yang dah settle tu spray hitam nak bagi nampak kemas.

Proses memasang rangka dan juga zink pada bahagian luar pintu rumah.

 DIY Awning Rumah

Alhamdulillah, inilah dia hasil akhir diy awning rumah yang dilakukan ini.

 DIY Awning Rumah
 DIY Awning Rumah

Sumber : @fazilyahaya0725

Anda Mungkin Juga Berminat

Logo Giler Deco
© 2022 Giler Deco Hakcipta terpelihara
• Web Impian Sdn. Bhd. (920163-H)
Privasi PolisiTerma & Syarat
magic-wandeyecamerabookuserrocketmagnifiercrosschevron-down