DIY Pancutan Air Yang Diperbuat Daripada Kotak Gabus

4,360 views
Langgan channel Telegram Giler Deco untuk trend deko terkini & informasi hiasan dalaman yang menarik.
Giler Deco

Ingin melakukan DIY water fountain dirumah namun tiada bahan-bahan yang mencukupi? Jangan risau kerana dengan hanya menggunakan kotak gabus sahaja anda boleh melakukan DIY pancutan air yang cantik macam dilakukan oleh احمد ذوالحفظ.

Perkongsian daripada احمد ذوالحفظ ini mampu menolong anda membuatkan sebuah diy pancutan air yang cantik dirumah. Dengan beberapa bahan yang diperlukan seperti dinyatakan oleh احمد ذوالحفظ , anda mampu membuatnya dirumah tanpa bantuan orang lain.

Cara Untuk Melakukan Sebuah DIY Pancutan Air Yang Diperbuat Daripada Kotak Gabus

DIY water fountain cara jimat~

1. Kotak gabus 2 x rm8, beli yang 2nd, untuk waterfall pkai gabus2 terpakai je.

2. Semen rm18 untuk 50kg, separuh paket dah cukup

3. Playwood guna yang balance renovate rumah

4. Pipe dan elbow untuk drain dan overflow rm2.00

5. Gam silicone rm7.00 beli kt diy

6. Dawai besi pakai yang balance renovate rumah gak

7. Pump untuk filter pakai pump akuarium

Dah siap bela ikan hiasan, cantik plak dia membiak dalam tu.

Proses Membuat DIY Pancutan Air Yang Cantik Dari Kotak Gabus

Kotak polisterin beli yang 2nd hand,jumpa dalam facebook dengan harga rm8 satu, pakai 2 je.

Dah siap cantum pakai gam silicon dan ikat pkai dawai besi untuk lebih kuat lagi. Buat water test sehari untuk check kebocoran.

DIY Pancutan Air

Semen pakai berus cat je untuk lapisan pertama, buat beberape layer smpai jadi tebal dah kuat. Boleh masukan dawai kat lantai bagi kuat lagi Pasang overflow dengan drain senang untuk maintenance nanti.

Bahagian bawah lapik dengan playwood, senang nak angkat nanti. Bahagian waterfall boleh design ikut kretiviti sendiri guna polisterin terpakai.

DIY Pancutan Air

Dah siap cat semua, rendam batang pisang untuk hilangkan toksik simen. Saya rendam seminggu.

Dah siap, letak pokok hiasan dan pasang waterpump. Saya letak pokok pandan, senang wife nak buat kuih pakai daun pandan. Lagipun, pandan hidup subur dalam air, dan akar dia boleh buat air jadi jernih.

DIY Pancutan Air

Sumber : احمد ذوالحفظ

Adakah perkongsian ini bermanfaat? Untuk save post, klik LOVE & simpan di profil anda untuk rujukan masa hadapan.
Diterbitkan pada
Februari 24, 2022
Dikemaskini pada
Februari 24, 2022

Deko Raya 
Bersama Giler Deco

Raya tahun ni pasti meriah tanpa PKP. Pastikan rumah anda tip top dengan inspirasi deko rumah sempena raya di Giler Deco
Dapatkan Inspirasi Raya Anda

Anda Mungkin Juga Berminat

Logo Giler Deco
© 2022 Giler Deco Hakcipta terpelihara
• Web Impian Sdn. Bhd. (920163-H)
Privasi PolisiTerma & Syarat
magic-wandeyecamerabookuserrocketmagnifiercrosschevron-down