Cara Mengecat Permukaan Agar Kelihatan Halus Dan Lembut

108 views
Jom kita bertiktok-tiktok di TikTok GilerDeco untuk lebih banyak inspirasi deko cantik.
Giler Deco

Bila sebut sahaja pasal mengecat ni pastinya tak ramai yang mampu mengecat sesuatu tu dengan profesional. Kadang

hasilnya ada yang tidak selari, ada yang tebal dan nipis di sesetengah permukaan. Jadi, cara mengecat permukaan yang dikehendaki tu penting untuk dibelajar.

Seorang pengguna facebook bernama Izzat Hassim mempunyai kepakaran dalam mengecat permukaan tanpa menggunakan spray gun. Hasil mengecat hanya guna tangan kelihatan sangat smooth dan cantik. Ramai yang bertanya macam mana beliau melakukannya.

Nak tau apa tips dan penjelasannya? Jom baca artikel ini.

Pemuda Ajar Cara Mengecat Permukaan Yang Betul Agar Hasil Nampak "Smooth" Dan Cantik

Cantik cat bro, tembak dgn spray gun ke?

Penjelasan Bagaimana Nak Cat Permukaan Agar Hasil Lebih Cantik

Tiada air compressor, so saya cat guna cara manual sahaja. Cat saya prefer brand dulux. Untuk glossy finished saya prefer dulux waterbased, senang kerja. Untuk satin finished saya pakai dulux satinwood. Untuk primer, saya pakai dulux waterbased primer.

Cara apply kedua2 jenis cat sama, guna roller foam. Hasil lebih smooth dan sekata. Yang paling penting prepping permukaan sebelum dicat. Untuk plywood, boleh sapu wood filler dulu untuk tutup urat2 kayu, lepastu sanding 220/240 sebelum mula proses mengecat. Dan each layer, kena sanding sebelum sapu semula cat.

1st layer top coat

Cara Mengecat Permukaan
Cara Mengecat Permukaan

Foam yang bawah ni agak keras. Memang tak rekomen sangat sebab akan jejaskan.

Yang ni best. Foam yang ni lembut. Sapuan lagi rata.

Cara Mengecat Permukaan

Harap yang membantu bagi yang nak mengecat tapi tak ada spray gun macam saya.

Kredit : Izwan Hassim

Anda Mungkin Juga Berminat

Logo Giler Deco
© 2024 Giler Deco Hakcipta terpelihara
• Web Impian Sdn. Bhd. (920163-H)
Privasi PolisiTerma & Syarat
magic-wandeyecamerabookuserrocketmagnifiercrosschevron-down