Cara Untuk Memasang Rumput Karpet Tiruan Yang Betul

12,408 views
Jom kita bertiktok-tiktok di TikTok GilerDeco untuk lebih banyak inspirasi deko cantik.
Giler Deco

Jika dekorasi didalam rumah kebanyakkan ramai menggunakan cat epoxy, manakala untuk dekorasi luar rumah pula ramai menggunakan karpet rumput tiruan. Karpet rumput ini sangatlah digemari oleh rakyat Malaysia untuk membuat deko dihalaman luar rumah.

Tidak dinafikan ramai rakyat Malaysia mengikut trend untuk memasang rumput karpet dirumah masing-masing kerana ia sangat cantik untuk dekorasi luar rumah.  Tetapi, ramai juga yang tidak tahu cara memasang rumput karpet tiruan dengan betul.

Giler Deco hari ini akan berkongsikan dengan anda semua bagaimana untuk memasang rumput karpet tiruan dengan betul. Perkongsian ini merupakan perkongsian daripada Anna Zikir. Beliau menunjukkan step by step cara yang betul. Jom kita tengok perkongsian daripada beliau.

Cara Memasang Rumput Karpet Tiruan Yang Betul

Kali ni aku nak share dengan korang macamana nak pasang rumput tiruan DIY tak perlu nak upah orang pasang korang pun boleh pasang sendiri, just beli rumput tiruan tu di kedai nursery depend pada koranglah nak tebal ke nak nipis

Bahan-Bahan Yang Diperlukan

  • 2 Keping 35mm Rumput Karpet Tiruan ( 14 kaki x 6 kaki )

Proses Memasang Rumput Karpet Tiruan

Disinilah tempat kami ingin memasang rumput karpet. Tengok keadaan laman luar rumah ini sangat teruk dan kerja-kerja memasang rumput karpet akan dilakukan.

memasang rumput karpet tiruan

Kerja dilakukan dengan membuang rumput yang sedia ada sehingga bersih. Jika tak bersihkan kemungkinan nanti rumput akan hidup di celah-celah rumput tiruan.

Bukan sahaja rumput dibersihkan, pokok-pokok yang merimbun juga dibuang sekali supaya nampak betul-betul bersih agar senang nak pasang rumput karpet.

memasang rumput karpet tiruan

Lepas sahaja buang rumput tersebut, racun pula ditempat tersebut. Racun berkesan agar lebihan rumput yang ada akan mati dan tidak akan tumbuh lagi.

Untuk meracun ditempat ini, saya nasihatkan agar meracun pada hari yang betul-betul panas. Racun tersebut akan menyerap dan membunuh akar rumput tersebut. Biarkan beberapa hari.

Pastikan tanah itu betul betul kering dan kemudian barulah ratakan permukaan tanah itu dengan pasir di tempat yang tak rata

Lepas pastikan permukaan tanah dah kering secukupnya dan tidak ada akar akar lama yang hidup, bolehlah hamparkan alas seperti kanvas, guni atau foam.

memasang rumput karpet tiruan

Hamparkan rumput tiruan itu dulu untuk melihat mana mana bahagian yang perlu di potong. Gunakan pisau untuk potong bahagian yang diinginkan. Lebih mudah dan kemas hasilnya.

Tadaaaaa!!! Dah siap laman rumput karpet ni. Cantikkan?

memasang rumput karpet tiruan
memasang rumput karpet tiruan

Kalau nak lebih cantik lagi bolehlah beli batu batu putih (hiasan) tu dan letakkan ditempat yang diinginkan

memasang rumput karpet tiruan

Sumber : Anna Zikir

Anda Mungkin Juga Berminat

Logo Giler Deco
© 2023 Giler Deco Hakcipta terpelihara
• Web Impian Sdn. Bhd. (920163-H)
Privasi PolisiTerma & Syarat
magic-wandeyecamerabookuserrocketmagnifiercrosschevron-down