DIY Pasang Lampu LED Pada Tangga Agar Nampak Premium

8,061 views
Jom kita bertiktok-tiktok di TikTok GilerDeco untuk lebih banyak inspirasi deko cantik.
Giler Deco

Setiap rumah 2 tingkat atau juga rumah berloteng pastinya mempunyai tangga yang siap sedia. Namun, tangga tersebut hanyalah tangga biasa tanpa ada apa-apa lampu LED. Apa kata tingkatkan tangga dirumah anda dengan DIY pasang lampu LED tangga agar nampak mewah.

Macam yang dilakukan oleh Abu Daud iaitu beliau telah DIY pasang lampu LED pada tangga dirumah beliau. Perkongsian tersebut telah dikongsikan didalam grup Tukang Apa Hari Ini. DIY tersebut merupakan hasil 100% hasil beliau sendiri.

Giler Deco kali ini ingin berkongsikan dengan anda semua bagaimana beliau memasang dan meletakkan lampu LED tersebut pada tangga dirumah beliau. Jom kita tengok DIY pasang lampu led pada tangga daripada beliau.

DIY Pasang Lampu LED Tangga Agar Nampak Premium

Pasang mozek, wainscoting sampai pasang led strip kat tangga. Ada masa terluang pada hujung minggu & selepas balik dari kerja digunakan sebaiknya untuk disiapkan. Bila buat sndiri faham2 la ambil masa lama nak disiapkan.

Alhamdulillah, 1st time pasang mozek kat tangga akhirnya menjadi. Keadaan tangga asal tidak rata & ketinggian anak tangga tidak sama menyukarkan kerja.

Keadaan Tangga Asal

Keadaan tangga asal kosong tiada mozek dan lampu LED juga tidak dipasang.

Siap pasang mozek

Pemasangan Lampu LED Pada Tangga

Ada ruang pada bucu tangga untuk diletakkan aluminium led casing

DIY pasang lampu LED

Pasang skirting dan wainscoting

DIY pasang lampu LED

Siap solder led strip RGBWW untuk bertujuan lampu dinyalakan dan di sync kan dengan alat kawalan jauh.

Silicone sealer pula digunakan untuk memberi perlindungan wayar tersebut daripada air.

Gunakan heat shrink untuk menutup bahagian terdedah dan nampak lebih kemas.

DIY pasang lampu LED

Potong led strip dan masukkan led strip dalam casing tersebut.

DIY pasang lampu LED

Tutupkan cover led casing apabila led strip dah dimasukkan

DIY pasang lampu LED

Ini adalah Cable AWG22 5 pin

DIY pasang lampu LED

Cable tersebut diletakkan di bawah tangga

Pasangkan pvc casing pada wayar tersebut agar tidak nampak serabut dan wayar tidak berbelit

Sambungan cable menggunakan Scotchlok connector.

Power supply & led driver

DIY pasang lampu LED

Hasil Akhir Pasang LED

DIY pasang lampu LED

Led strip boleh set mode yang kita mahukan menggunakan remote sahaja. Sangat cantik dan pada masa sama ia membuatkan tangga tu nampak premium macam dilakukan dikedai namun itu merupakan hasil DIY sehaja.

Sumber : Abu Daud

Anda Mungkin Juga Berminat

Logo Giler Deco
© 2024 Giler Deco Hakcipta terpelihara
• Web Impian Sdn. Bhd. (920163-H)
Privasi PolisiTerma & Syarat
magic-wandeyecamerabookuserrocketmagnifiercrosschevron-down