Projek DIY Pemasangan Pagar Daripada Cement Board

40,055 views
Langgan channel Telegram Giler Deco untuk trend deko terkini & informasi hiasan dalaman yang menarik.
Giler Deco

Pagar privasi sememangnya menjadi keutamaan semua orang diluar sana. Tujuan pagar privasi ini adalah untuk dijadikan penghalang daripada dipandang oleh orang luar. Jadi, jika kita ingin melakukan aktiviti luar rumah tidaklah rasa malu atau terasa dilihat.

Melalui perkongsian daripada Nazziatul Nahira ini, beliau melakukan sebuah DIY cara untuk melakukan pagar privasi daripada cement board. Ia juga mampu mencantikkan juga pagar anda dan bukan hanya berfungsi sebagai penghalang semata-mata.

Beliau kongsikan DIY melakukan pagar privasi tersebut di dalam laman Facebook beliau. Jadi, jom kita tengok perkongsian cara untuk lakukan pagar privasi ini dan hasil akhir DIY yang dilakukan.

Cara Untuk Melakukan DIY Projek Pemasangan Pagar Privasi Daripada Cement Board

Assalamualaikum dan salam sejahtera sahabat². Manfaatkan "stay at home" dengan diy pagar rumah agar nampak lebih berseri. Bagi yang nak buat macam ni costing ikut keluasan rumah mcm rumah saya costing nya seperti berikut :

Cement board : RM300 (5 keping besar)

Skru (stain steel) - RM170 (kalau low budget guna skru biasa pun boleh cuma lama² akan ada kesan karat
Cat Jotun (wheater shield) 2 tong(5 liter) - RM440 (nak guna cat biasa nanti cepat berlumut)
Saiz cement board : 4 ft x 8 ft
Saiz potongan cement board : 30 inch x 6 inch
Saiz skru (self drill) : 1 inch
Tools yang digunakan :
Grinder (mata potong tile),cordless drill,tape,pensil,penimbang air/pembaris.

Pastikan alatan semua lengkap baru lah mudah buat kerja diy anda.

Bahan-Bahan Yang Diperlukan Lakukan DIY Pasang Pagar Ini

Cara Untuk Melakukan Pemasangan Pagar Privasi Ini

Untuk proses pemasangan pagar privasi ini seharusnya dimulakan dengan menentukan kawasan mana yang anda ingin letakkan cement board  untuk dijadikan sebagai pagar privasi di rumah anda

Projek Pemasangan Pagar

Ini pula adalah sebuah cement board yang telahpun dipotong saiz nya.

Proses ini dimulakan dengan menganggarkan terlebih dahulu jarak dan bilangan cement board yang hendak diletakkan pada pagar tersebut.

Projek Pemasangan Pagar

Hasil Akhir Projek Pemasangan Pagar Privasi Ini

Alhamdulillah, akhirnya siap juga hasil DIY yang dilakukan ini. Walaupun nampak simple dan senang jer tapi memakan masa juga untuk membuatnya. Hasilnya juga sangat berpuas hati sebab dapat melakukannya sendiri.

Projek Pemasangan Pagar

Sumber : Nazziatul Nahira

Walaupun nampak simple tapi cantik dan dapat menjaga privasi ahli keluarga. Lebih jimat kalau buat sendiri tanpa upah orang lain, kan?

Setakat ini sahaja perkongsian daripada Giler Deco. Semoga bermanfaat!

Anda Mungkin Juga Berminat

Logo Giler Deco
© 2022 Giler Deco Hakcipta terpelihara
• Web Impian Sdn. Bhd. (920163-H)
Privasi PolisiTerma & Syarat
magic-wandeyecamerabookuserrocketmagnifiercrosschevron-down