10 Tips Deko Bilik Tidur Mewah Ala Hotel 5 Bintang

Jom kita bertiktok-tiktok di TikTok GilerDeco untuk lebih banyak inspirasi deko cantik.
Giler Deco

Bilik tidur merupakan salah satu ruang paling peribadi di rumah anda. Ia adalah tempat untuk beristirehat setelah satu hari anda bekerja. Mempunyai bilik tidur mewah seperti hotel tentu menjadi impian semua orang, walaupun deko bilik tidur simple pun boleh kita jadikan selesa. Tapi, tentu ada yang teringin nak deko bilik tidur mewah, kan?

Namun, bilik tidur seperti hotel tentu memerlukan kos yang tinggi dan tidak semestinya mempunyai bilik yang besar. Hal ini kerana, anda boleh guna beberapa tips yang kami akan kongsikan untuk jadikan bilik tidur anda lebih luas dan sejuk.

Tahukah anda bahawa terdapat banyak cara yang boleh anda lakukan untuk mendapat suasana bilik tidur yang mewah seperti di hotel?

Di sini kami telah mengumpulkan 10 tips yang anda boleh ikuti untuk deko bilik tidur mewah ala hotel pada bilik tidur anda.

Cara Untuk Deko Bilik Tidur Mewah Seperti Berada Di Dalam Hotel

1. Bantal dan cadar

deko bilik tidur mewah

Perkara yang paling penting untuk deko bilik tidur mewah dan kelihatan seperti di hotel adalah dengan memilih cadar yang mempunyai kiraan benang sekurang-kurangnya 300 dan boleh pilih jenis fabrik yang anda selesa seperti satin atau linen. Selain itu, untuk jadikan ia seperti suasana di hotel, anda boleh gunakan cadar dan bedding sheets lain yang berwarna putih.

Cara untuk jadikan katil anda seperti katil hotel:

  1. Pertama sekali, pasangkan sarung tilam untuk tambahkan lagi keselesaan.
  2. Kemudian, pasangkan fitted sheet.
  3. Letakkan flat sheet. Tapi, jangan lipat dulu tau!
  4. Letakkan selimut anda kemudian barulah lipat sekali dengan flat sheet dan tuck in supaya lebih kemas.
  5. Boleh letakkan throw blanket untuk jadikan katil anda lebih menarik dan cantik.
  6. Selain daripada bantal tidur, anda juga boleh letakkan bantal kecil atas katil.

Koleksi Cadar, Sarung Bantal & Tuala Hotel - Towel Kok

Kedai Shopee ini menjual hampir kesemua barangan bilik tidur yang anda boleh dapati di hotel. Dengan lebih 7,000 reviu daripada pembeli dan rating 4.9, lepas ini anda dah tau kan kat mana nak beli bantal hotel yang empuk itu.
Beli di Shopee

2. Lampu tidur

Pencahayaan sangat penting di dalam bilik tidur. Sekiranya anda ingin deko bilik tidur mewah, anda boleh tembahkan lampu hiasan sama ada di sisi katil atau chandelier dalam bilik tidur anda. Warna lampu yang lembut dan moody dapat jadikan bilik anda kelihatan mewah dan sangat selesa untuk beradu.

Pencahayaan yang tidak langsung seperti lampu yang mempunyai soft fabric shades atau cove lighting adalah pilihan yang terbaik!

Lihat 5 Panduan Untuk Memilih Lampu Bilik Tidur Dengan Tepat.

3. Pemilihan warna

Pemilhan warna juga penting untuk deko bilik tidur mewah. Anda boleh pilih warna yang cerah untuk mencipta ilusi luas pada bilik tidur anda seperti warna putih. Jika anda inginkan bilik tidur anda sejuk, anda boleh cat bilik tidur anda dengan warna yang sejuk seperti warna biru, ungu, dan hijau.

4. Segarkan bilik tidur anda dengan wangian

Anda boleh segarkan bilik tidur anda dengan wangian sama ada penyembur wangian atau lilin aroma. Ia dapat jadikan bilik tidur anda lebih selesa dan rasa seperti di hotel! Antara wangian yang biasa digunakan di hotel adalah lavender, kayu manis dan bayu laut. Anda boleh cuba salah satu, tentu pasangan anda pun suka!

perfume hotel

Koleksi Wangian ala Hotel

Kalau anda nak bilik ada bau hotel, di sini ada koleksi wangian yang diinspirasikan oleh wangian hotel mewah seperti Shangri-la, Marriot, Sheraton dan lain-lain lagi. Wah, lepas ni semerbak bau bilik uols!
Beli di Shopee

5. Letakkan cermin besar

Untuk deko bilik tidur mewah, anda boleh letakkan cermin yang besar pada arah yang bertentangan dengan cahaya matahari supaya bilik tidur anda nampak luas. Anda boleh sandarkan cermin pada dinding dan hias supaya nampak menarik atau pun anda boleh beli cermin dan gantungkan pada dinding pada kedua-dua sisi katil untuk nampak lebih mewah dan seperti di dalam bilik tidur hotel.

Cermin berdiri penuh atau standing mirror

Dengan ketinggian antara 150-160cm, cermin ini bukan saja boleh menjadikan bilik kecil nampak besar, malah hari-hari anda boleh bergaya sambil OOTD ala-ala instafemes dalam bilik bersuasana hotel. 
Beli di Shopee

6. Paparkan frame lukisan pada bahagian atas kepala katil

Lukisan seni juga merupakan komponen utama di dalam bilik hotel yang mewah. Gantungkan lukisan yang anda suka atau lukisan yang dapat menggamit memori indah anda. Ia terpulang pada anda untuk paparkan sama ada kanvas besar atau pun lukisan yang berbingkai.

Jika anda tertarik dengan estetik moden, sekeping abstrak yang besar adalah pilihan yang sangat bijak. Tetapi, jika anda lebih sukakan gaya tradisional, anda boleh gantungkan landskap yang berbingkai.

Koleksi Lukisan Abstrak oleh Clux Concept

Beri keunikan pada bilik tidur ala hotel anda dengan lukisan abstrak. Lukisan besar juga menampakkan bilik tidur lebih glamor dan menonjolkan citarasa anda pada deko bilik tidur anda.
Beli di Shopee

7. Letakkan karpet yang besar

Bentangkan karpet yang besar pada bilik tidur anda untuk menjadikan bilik tidur anda kelihatan mewah. Pilihan karpet besar juga adalah pilihan yang bagus kerana ia akan menjadikan bilik anda kelihatan luas. Ia juga akan menambahkan kehangatan pada bilik tidur dan salah satu cara yang paling mudah untuk meningkatkan gaya bilik tidur yang mewah.

Nanti dulu, sebelum beli karpet tu jangan lupa semak dulu samada saiz karpet yang anda inginkan sesuai dengan saiz bilik tidur anda. Kami ada sediakan 10 tips beli karpet yang perlu anda tahu.

8. Ciptakan satu sudut untuk ruang duduk

Jika anda suka membaca atau membuat kerja di dalam bilik, ciptakan satu sudut yang boleh anda letakkan kerusi sama ada untuk berehat atau membaca. Anda boleh letakkan satu kerusi dan satu lampu untuk membaca. Hamparkan karpet yang berbulu untuk jadikan ia lebih selesa dan menarik. Ia juga boleh dijadikan satu sudut untuk anda bersantai dan berehat pada hujung minggu.

9. Tambahkan tumbuhan hijau

Untuk jadikan bilik tidur anda lebih menarik, tambahkan tumbuhan hijau seperti pokok skybird dan letakkan pada penjuru di dalam bilik. Anda juga boleh hias tumbuhan hijau ini pada ruang duduk atau bersebelahan dengan cermin yang disandarkan pada dinding. Tumbuhan hijau bukan sahaja dapat menampilkan ruang tamu yang mewah malah dapat membantu pengaliran udara yang segar di dalam bilik.

10. Gunakan langsir blackout

Untuk memberikan rasa mewah dan privasi pada bilik tidur adalah dengan memasang langsir blackout. Ia bukan sahaja dapat melindungi daripada cahaya yang panas, malah dapat mengurangkan bunyi bising di dalam bilik dan dapat mewujudkan suasana hotel dan menjadikan persekitaran yang lebih baik untuk anda menenangkan fikiran dan tidur.

Langsir Blackout di UV Protector Curtain

Apa yang menarik di sini ialah langsir blackout ready made yang dijual mempunyai banyak variasi warna yang cantik-cantik, sesuai untuk bilik tidur nak nampak mewah . Selain itu, pilihan saiz langsir juga lebih banyak.
Beli di Shopee

Setakat ini sahaja perkongsian daripada Giler Deco pada kali ini. Semoga ia dapat membantu anda deko bilik tidur mewah dan sekaligus memberi keselesaan kepada anda.

Semoga bermanfaat!

Artikel Terbaru

Logo Giler Deco
© 2023 Giler Deco Hakcipta terpelihara
• Web Impian Sdn. Bhd. (920163-H)
Privasi PolisiTerma & Syarat
magic-wandeyecamerabookuserrocketmagnifiercrosschevron-down